Zanger

Zanger — bariton

Als zanger heb ik een ruime ervaring, met name in semiprofessionele koren en kleine ensembles, en daarnaast zing ik ook solo (bas-bariton).

Het filmpje hieronder laat gedeeltes zien uit het programma "Don Quichot verliefd", dat op 14 juni 2019 in première ging in de Dorpskerk van Wilp.

U kunt dit programma boeken.

CV

Jos Smeets, bariton
Jos Smeets, bariton

Jos Smeets maakt al sinds zijn vroege jeugd muziek, eerst vooral op de piano. Serieuze belangstelling voor zingen kreeg hij tijdens zijn studie sterrenkunde in Utrecht. Hij begon met zingen bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest, maar zong al snel in diverse andere koren, ensembles en projecten, van klassiek tot close harmony. In die tijd heeft hij ook jarenlang zangles gehad. Eerst bij Evert Jan Nagtegaal, later bij Helmke Remmers.

Na zijn studie deed hij het staatsexamen conservatorium voor muziektheorie. Jos Smeets heeft lang als bas-bariton gezongen in het semiprofessionele Vocaal Ensemble Exicon uit Enschede, een klein ensemble dat veel eigen muzikale inbreng vraagt, omdat het zonder dirigent zingt. Hij zong daar regelmatig solo's. Ook kreeg hij vaak coaching op het gebied van ensemblezang, interpretatie en het zingen zonder dirigent. Enkele keren volgde hij ook master classes bij The King's Singers. Hij heeft nu les bij Esther Linssen, en volgt ook coaching bij Reinild Mees.

In de Lebuinuskerk in Deventer zingt Jos Smeets regelmatig in diensten als voorzanger.

In 2017 zong hij zijn eerste soloprogramma, met liederen van de Argentijnse componist Carlos Guastavino, en van George Gershwin en Irving Berlin.

In 2019 volgde een soloprogramma met Franse liederen, van o.a. Ravel, Ibert, Fauré, Duparc en Satie, met de titel "Don Quichot verliefd". Samen met een verteller wordt het een het verhaal gezongen en verteld van de liefde van Don Quichot voor zijn Dulcinea.

Verder arrangeert en componeert Jos Smeets ook, met name — maar niet alleen — voor zangers.